Powrót do: Znane Firmy

Wędkarstwo popularnym hobby wśród majsterkowiczów


Nie od dziś wiadomo, że najwięcej wędkarzy jest wśród pracowników remontowych, budowlańców oraz elektryków. Wędkowanie odpręża i na chwile pozwala się wyciszyć. Możemy zebrać myśli i odpocząć od trudów codziennej pracy. Nie wiem skąd się to wzięło, ale elektrycy to zapaleni karpiarze. Połowy karpi to bardzo lubiane przez nich zajęcie. Sam mam wśród swoich kolegów po fachu wielu wędkujących karpiarzy.

Połowy karpia pasjonują wielu wędkarzy. Nie zależnie od tego ile już łowią, czy jest pierwszy raz, czy któryś sezon z kolei wszyscy chcą złapać tą królewską rybę. Każdy wędkarz próbuje przechytrzyć karpia. Imają się wszelkimi sposobami. Szukają idealnej zanęty licząc na to, że trafią w gust tego konkretnego karpia.

Trzeba powiedzieć, że wielu szukając tego idealnego smaku i składu opracowali coś na kształt specjalnej kuchni dla karpia. Co wchodzi w jej skład? Podstawą tego, co niektórzy nazywają kuchnia karpia są kulki proteinowe. Trzeba przyznać, że karpie są rybami dość żarłocznymi, więc warto przygotować większą ilość tej zanęty. Jest wiele rodzajów kulek można je podzielić na kilka grup w zależności od ich właściwości.

I tak można wyróżnić kuli pływające, tonące, śmierdzące lub też słodkie oraz mieszane, czyli tzw. mix. Generalnie kulki proteinowe, to mieszanka białka, tłuszczy węglowodanów oraz barwników i zapachów. Każdy producent ma swoją tajną recepturę kulek twierdząc, ze właśnie jego kulki są najlepsze.

Najważniejsze jest to, że kulki proteinowe, to najlepsza zanęta na karpia. Takie kulki mają różną średnice i stosowane są głównie wówczas, kiedy brania są słabe i trzeba rybę zachęcić do żerowania.

Jeżeli zainteresowała Cię kuchnia karpia to zajrzyj tutaj: http://www.vimarco.pl/pl/kuchnia-karpia-9/




KOMENTARZE:

Brak komentarzy